Topbanner_uitdepraktijk_MIN_RAI_meting

“Voorkom veiligheidsrisico's en verhoog je rendement door periodieke inspectie”

Stefan en Maikel hebben samen al meer dan 17 jaar ervaring als inspecteur bij Mansveld Inspectie. Tijdens hun werk komen ze op veel verschillende locaties. Een dag als inspecteur ziet er altijd anders uit. Je weet namelijk nooit wat je aan gaat treffen. Maikel en Stefan zijn eind 2020 een opleiding begonnen om SCIOS scope 12 inspecties uit te voeren. In juli 2021 zijn ze door Veritas gecertificeerd. 

Certificering SCIOS Scope 12
Vanaf het laatste kwartaal van 2020 zijn Maikel en Stefan druk bezig geweest met het behalen van de certificering om SCIOS scope 12 inspecties uit te voeren. "Begin 2020 hoorden we steeds meer over zonnestroominstallaties die niet juist aangesloten waren waardoor verzekeraars een verplichte inspectie in wilden voeren. Als team Inspectie lopen we voorop als het gaat om de laatste ontwikkelingen op het gebied van nieuwe inspecties. Zo waren we in oktober 2014 het eerste bedrijf in Nederland met een scope 8 certificering. Ook nu behoren wij tot de eerste bedrijven die gecertificeerd zijn voor het uitvoeren van scope 12 inspecties." 

Tijdens de opleiding hebben Maikel en Stefan allebei 3 PV-installaties geïnspecteerd als onderdeel van hun training. Door de ervaring in de praktijk hebben ze al een goed beeld van de mogelijke risico's bij PV-installaties. "Je ziet dat zonnepanelen een enorme opmars hebben gemaakt bij bedrijven en dat er veel bedrijven bij zijn gekomen die deze installaties aanbrengen. Het kwaliteitsverschil tussen deze installaties kan echter erg groot zijn. Zo vonden we eerder al panelen waar de connectoren van verschillende merken aangesloten waren waardoor de installatie niet correct werkte. We komen daken tegen waar extra zonnepanelen los bij de bestaande installatie zijn gelegd met het risico dat de oude installatie hier niet op berekend is. Dit zijn allemaal tekortkomingen die gemakkelijk te verhelpen zijn door de installatieverantwoordelijke als je je zonnestroominstallatie laat inspecteren."

Hoe ziet een scope 12 inspectie eruit?
"Na de inspectie leveren wij een gedetailleerd rapport op met alle tekortkomingen op een rij. De installatieverantwoordelijke heeft dan de tijd om aan de normen van de SCIOS scope 12 te voldoen. Daarna komen nog een keer langs om te controleren of aan de norm voldaan wordt. Als alles in orde is wordt de installatie gecertificeerd. Het grote voordeel van de inspectie en het verhelpen van de tekortkomingen is dat je je geen zorgen hoeft te maken over de veiligheid van je installatie. Een zonnestroominstallatie is een flinke investering. Door de installatie periodiek te laten inspecteren zorg je ervoor dat hij in goede staat blijft en voldoende rendement op blijft leveren."

Werken als inspecteur
De inspecteurs van Mansveld werken voor een grote groep opdrachtgevers. Daar zitten grote klanten tussen zoals de RAI in Amsterdam waar alle elektrische installaties van de beursstands geïnspecteerd worden voordat de beurs opengaat. Maar in het klantenbestand zitten ook kleinere bedrijven waar de periodieke inspecties van arbeidsmiddelen en de elektrische installaties verzorgd wordt.

Een laatste tip
Maikel en Stefan hebben ter afsluiting nog een tip voor alle installatieverantwoordelijken van PV-installaties: "We komen installaties tegen die minder dan een jaar in gebruik zijn genomen en professioneel zijn aangelegd. Toch zijn we tot nu toe overal tekortkomingen tegengekomen. We raden daarom aan om de zonnepanelen altijd te laten inspecteren, ongeacht de installatiedatum."