Topbanner_Algemeen_MB_monteur_bij_brandmeldinstallatie

Rob van den Dungen

Rob van den Dungen

Inspecteur

Contact

Met het opstellen van een PvE voer je vooraf het gesprek over de uitgangspunten van een installatie. Hierin worden verschillende zaken vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan de minimale eisen waaraan voldaan moet worden, om welke ruimtes het gaat en of er een doormelding gemaakt moet worden naar een alarmcentrale. 

Dit gesprek voer je niet alleen met je installateur, maar ook met het bevoegd gezag (gemeente en brandweer), de verzekeringsmaatschappij of je risicoadviseur. Zo weet je zeker dat je voldoet aan de noodzakelijke eisen vanuit wet- en regelgeving, maar ook aan de aanvullende eisen van andere belanghebbende partijen. 

Om tot een verantwoorde installatie te komen voer je dus vooraf het gesprek met alle belanghebbende partijen zodat de uitgangspunten van de installatie achteraf (bijvoorbeeld in het geval van een calamiteit) niet tot discussie leiden. Op zo’n moment heb je wel andere zaken aan je hoofd. 

Wanneer ben je verplicht een PvE te laten opstellen?

Er zijn verschillende situaties waarin dit van toepassing is:

 • Installatie nieuwe BMI bij nieuwbouw
  Dit gaat om projecten waar er volgens het Bouwbesluit een BMI geëist wordt.
 • Installatie nieuwe BMI bestaande bouw
  Als er in het verleden geen PvE is opgesteld, moet deze alsnog opgesteld worden. In dergelijke situaties mag (mogelijk) gebruikt gemaakt worden van de destijds geldende normen.
 • Vervanging van de huidige BMI
  De economische levensduur van een brandmeldinstallatie is +/- 15 jaar. Daarna wordt geadviseerd deze te vervangen. En dat betekent een nieuw PvE op basis van de wet- en regelgeving van dit moment. 
 • Bij (bouwkundige) wijzigingen aan je pand
  Grote kans dat dergelijke aanpassingen gevolgen hebben voor je installatie en dus je PvE. In dat geval is er een aanpassing nodig van het bestaande PvE. Dit wordt vastgelegd in een zogenaamde Nota van Aanvulling (NvA).

Dit komt er kijken bij het opstellen van een PvE

Een PvE wordt opgesteld op basis van:

 1. De (minimale) eisen vanuit wet- en regelgeving gebaseerd op de gebruiksfunctie en de vergunningstekeningen en
 2. indien mogelijk een bezoek op locatie door een gediplomeerd brandpreventiedeskundige.

Dit PvE wordt afgestemd met het bevoegd gezag en andere betrokken partijen. Is iedereen akkoord? Dan ondertekenen alle partijen het PvE. Laat je dit uitvoeren door Mansveld Inspectie, dan zorgen wij voor de benodigde afstemming en de ondertekening. Hier heb je als opdrachtgever geen omkijken naar.

Wie mag de inspectie uitvoeren?

In principe mag iedereen een PvE opstellen. Belangrijk aandachtspunt bij het ontwerp van een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie is de projectering. Daarom is het aan te raden een partij in te schakelen met kennis en ervaring op het gebied van brandpreventie en projectering.
 
Ben je op zoek naar een partner die op de hoogte is van de laatste wet- en regelgeving, die kennis heeft van brandpreventie en projectering en die met je mee kan denken? Dan ben je bij Mansveld Inspectie aan het juiste adres.

De inspectie wordt altijd uitgevoerd door een gediplomeerd brandpreventiedeskundige.

Meer weten of een PvE laten opstellen?

Vul onderstaand formulier in. Onze inspecteur neemt contact met je op om door te spreken wat er moet gebeuren. Je ontvangt daarna een offerte en indien gewenst kan er direct een afspraak gepland worden.

✅ Ja, ik heb interesse in een Programma van Eisen. Neem contact met mij op.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat het formulier niet zichtbaar is. Zet marketing cookies aan om het in te kunnen vullen.